7 znakov, da vaš hidravlični cilinder potrebuje popravilo
| Članek je bil prebran 249 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Preventivno vzdrževanje hidravlične opreme lahko prepreči kasnejša dražja popravila, pri čemer hidravlični cilinder predstavlja pomembno komponento. Vzdrževanje hidravličnega sistema lahko recimo zniža stroške delovanja za kar dve tretjini. Če je sistem v dobrem stanju, je čas delovanja izboljšan, višje pa so tudi ravni zmogljivosti. Vzdrževanje je torej bistvenega pomena za optimizacijo delovanja sistema, zmanjšanje izpadov in stroškov vzdrževanja, zagotavljanje zanesljivega delovanja in izboljšanje splošne varnosti sistema ter navsezadnje za podaljšanje življenjske dobe komponent.

Delo

Če opazite znake, da vaš hidravlični cilinder potrebuje popravilo, je priporočljivo, da se lotite težave še preden se le-te poslabšajo!

Opozorilni znaki za popravilo

Hidravlični cilinder je v bistvu mehanski aktuator, ki zagotavlja enosmerno silo skozi gib. Ti cilindri se uporabljajo v različnih industrijskih aplikacijah kot so proizvodna oprema, inženirska vozila ali oprema za nizke gradnje. Zaradi nenehnega premikanja se lahko hidravlični cilinder sčasoma obrabi. Ponavljajoče se gibanje ter sile, vključene v delovanje hidravličnega cilindra lahko povzročijo različne oblike obrabe in degradacije. Redni pregledi opreme in dober načrt preventivnega vzdrževanja bodo pomagali zmanjšati možnosti za obrabo in okvaro cilindra ter posledično podaljšali njegovo življenjsko dobo. To lahko med drugim vključuje pregledovanje in zamenjavo obrabljenih tesnil, spremljanje čistosti tekočine, mazanje gibljivih delov in takojšnje reševanje morebitnih ugotovljenih težav.

Hidravlični cilindri lahko dolgoročno povzročajo težave zaradi različnih razlogov. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj klučnih indikatorjev na katere moramo biti pozorni:

1. Puščanje

Eden najbolj očitnih znakov je puščanje hidravlične tekočine okoli cilindra. Če opazite, da se tekočina zbira ali kaplja iz cilindra, to kaže na težavo s tesnilom ali batnico. Tesnila imajo ključno vlogo pri vzdrževanju hidravličnega tlaka, njihovo poslabšanje pa lahko povzroči puščanje in zmanjšano učinkovitost. Do puščanja tesnila lahko pride zaradi različnih razlogov kot so nepravilna namestitev, neustrezna razdalja med kovinskimi elementi, oznake na utorih tesnila, korozija itd. Zato je pomembno, da pregledate tesnila cilindra glede znakov obrabe, deformacije ali iztiskanja. Prej ko bodo vaša tesnila zamenjana, manjša je verjetnost, da boste naleteli na nadaljnje poškodbe delov vašega hidravličnega cilindra.

Pri tem je potrebno vedeti, da obstajajo še različni drugi razlogi za okvaro cilindričnega tesnila, od onesnažene tekočine, ekstremnih temperatur, kemičnih napadov, pogojev visokega tlaka do stranske obremenitve in še več.

2. Glasni poki (pretiran hrup)

Nenavadni zvoki med delovanjem jeklenke kot so udarci, trkanje, škrtanje ali cviljenje, lahko kažejo na težavo. Hidravlični cilinder mora delovati gladko (nemoteno) in zato ne sme povzročati glasnih zvokov. Vzrok za to so lahko zrahljane ali poškodovane notranje komponente (batnice in tesnila) povečano trenje, neporavnanost ali nezadostno mazanje. Ti zvoki so lahko tudi znak zraka v tekočini ali kavitacije, kar lahko povzroči pregrevanje in vžig tesnil. V primeru tovrstnih zvokov je potrebno nemudoma ustavite delovanje, da se prepreči nadaljnjo škodo ter se naročite na pregled.

3. Hidravlični cilinder je prevroč

Normalno je, da se nekateri hidravlični cilindri med delovanjem segrejejo, lahko pa se tudi pregrejejo. Če se zdi, da je jeklenka bolj vroča kot običajno, to lahko pomeni nepravilnosti v delih ali delovanju in jo je potrebno pregledati. Proizvajalci imajo predpisano najvišjo delovno temperature. Če je le-ta previsoka, je najbolje, da se težavo diagnosticira.

4. Batnica se začne obrabljati

Poškodovani ležaji ali batnice so še en pogost razlog za okvaro hidravličnega cilindra. Batnica v hidravličnem cilindru je predvidena za linearno delovanje, zato lahko morebitna obraba ali poškodba nakazuje, da obstaja težava v notranjosti cilindra kot je neusklajenost, čezmerna bočna obremenitev ali pa je drog upognjen. Če se ta vrsta obrabe ne odpravi, lahko povzroči popolno odpoved hidravličnega cilindra.

5. Hidravlični cilinder se sploh ne premakne

To je pogosta težava, ki je lahko posledica pokvarjenega tesnila bata ali pa včasih ni nič narobe z valjem, vendar je okvarjen ventil, ki ga upravlja. Potrebno je preveriti ustrezen pretok in tlak, ki prihajata v jeklenko, da se ugotovi kateri je odpovedal.

Nekateri znaki obrabe in poškodbe so bolj nujni kot drugi, vendar je vedno preudarno, da težavo diagnosticiramo preden le-ta povzroči večjo škodo na vašem hidravličnem cilindru.

6. Zmanjšana zmogljivost

Če hidravlični cilinder ne deluje na optimalni ravni, ga bo morda potrebno popraviti. To se lahko kaže kot zmanjšana moč dvigovanja ali potiska, počasno ali neredno gibanje ali kot težava pri vzdrževanju pritiska. Vzrok za to so lahko obrabljena tesnila, poškodovane batnice ali okvare notranjih komponent.

7. Zunanje poškodbe

Fizične poškodbe jeklenke kot so udrtine, razpoke ali upognjene palice, je potrebno odpraviti takoj. Takšna poškodba lahko vpliva na strukturno celovitost jeklenke in posledično povzroči puščanje ali druge težave pri delovanju.

Če opazite katerega od teh znakov, je priporočljivo, da se posvetujete s hidravličnim strokovnjakom za hidravliko ali tehnikom, ki lahko oceni stanje jeklenke ter nadalje priporoči ustrezna popravila ali vzdrževanje.

© 21. 09. 2024 - Dolznik.si. Oglaševanje.